Kraje azjatyckie

Kuchnia japońska kojarzona jest głównie z sushi. Jednak to nie jedyne warte uwagi danie japońskie. Zresztą w Japonii nie jest uznawane za najlepsze i najczęściej jedzone. Jest nim ramen. 

Japońskie dania są zdrowe, pyszne i piękne. Cieszą zarówno kubki smakowe jak i oczy, albowiem estetyka w kuchni japońskiej jest bardzo ważna.

 W daniach kraju kwitnącej wiśni dominuje ryż, ryby i warzywa. Jest ona bogata w smaki i cieszy się uznaniem na całym świecie.

 

Sushi

Nie może zabraknąć sushi, czyli danie które najbardziej kojarzy nam się  Japonią. Chyba każdy wie czym jest sushi. Jest to ryż zawinięty w nori. W środku znajduje się surowa ryba, pasta wasabi. 

Na dodatek jest wiele wymyślnych rodzajów sushi i każdy bez wątpienia warty jest spróbowania.

Ramen

Ramen jest daniem najpopularniejszym w Japonii. Można porównać go do Polskiego rosołu.

Jest to zupa na wywarze mięsnym, z makaronem, warzywami, a także gotowanym jajkiem, grzybami i z czym tylko chcemy.

 

Pierożki gyoza

Pyszne japońskie pierożki z mięsem podsmażone z jednej strony dzięki czemu są chrupiące od zewnątrz.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl