Kuchnia japońska kojarzona jest głównie z sushi. Jednak to nie jedyne warte uwagi danie japońskie. Zresztą w Japonii nie jest uznawane za najlepsze i najczęściej jedzone. Jest nim ramen.
Japońskie dania są zdrowe, pyszne i piękne. Cieszą zarówno kubki smakowe jak i oczy, albowiem estetyka w kuchni japońskiej jest bardzo ważna.
W daniach kraju kwitnącej wiśni dominuje ryż, ryby i warzywa. Jest ona bogata w smaki i cieszy się uznaniem na całym świecie.
Sushi
Nie może zabraknąć sushi, czyli danie które najbardziej kojarzy nam się Japonią. Chyba każdy wie czym jest sushi. Jest to ryż zawinięty w nori. W środku znajduje się surowa ryba, pasta wasabi.
Na dodatek jest wiele wymyślnych rodzajów sushi i każdy bez wątpienia warty jest spróbowania.
Ramen
Ramen jest daniem najpopularniejszym w Japonii. Można porównać go do Polskiego rosołu.
Jest to zupa na wywarze mięsnym, z makaronem, warzywami, a także gotowanym jajkiem, grzybami i z czym tylko chcemy.
Pierożki gyoza
Pyszne japońskie pierożki z mięsem podsmażone z jednej strony dzięki czemu są chrupiące od zewnątrz.